Élelmiszerek érintettsége a koronavírussal kapcsolatosan

A COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti vírus, amely a nemzetközi szervezetek
tájékoztatója szerint elsősorban közvetlenül emberről emberre terjed cseppfertőzéssel. Bár a
legfrissebb eredmények szerint a vírust kimutatták fertőzött személyek vizeletében és
székletében, nincs evidencia sem a jelen járvány, sem a korábbi koronavírus járvány esetén
élelmiszerekkel terjedő fertőzésre.

Hasonlóan az influenza és más légúti kórokozók terjedéséhez, az új koronavírus egyik
terjedési módja a cseppfertőzés, melynek során a fertőzött ember köhögése vagy tüsszentése
során a levegőbe kerülő, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek, légúti partikulumok a közelben
álló másik ember orrára vagy szájára kerülnek, illetve esetleg a tüdőbe belégzésre kerülnek.

Egy másik lehetséges terjedési mód, ha egy ember a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel,
légúti partikulumokkal szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével a saját
orrához, szájához vagy szeméhez nyúl.

A terjedési módot figyelembe véve, az eddig rendelkezésre álló információk alapján
elmondható, hogy a csomagolt élelmiszerek külső csomagolásán a koronavírus, az egyéb
csomagolási felületre jellemző módon nagyon rövid ideig képes életben maradni, ezáltal
fertőzni, tekintettel arra, hogy a koronavírus felépítéséből adódóan érzékeny a beszáradásra,
az UV fény hatására, valamint a környezeti hőmérsékletre. Hosszabb ideig történő életben
maradásához minden esetben élő sejtre, szövetre van szükség.

Magyarországon kívülről történő csomagolt élelmiszer importálása esetén a gyártótól,
forgalmazótól minden esetben elvárás, hogy az élelmiszerek felületén ne fordulhasson
elő semmilyen olyan szennyeződés, vírust tartalmazó váladék mely a raktározás, rakodás,
szállítás, áruátvétel és csomagolt élelmiszer magyarországi forgalmazása során veszélyeztetné
a láncban résztvevő dolgozókat és a vásárlókat. Tekintettel arra, hogy a fent említett,
koronavírus felépítéséből adódó érzékenység miatt a vírus, a csomagolt élelmiszerek
felületére kerülve rövid időn belül elpusztul, minimális annak valószínűsége, hogy a
Magyarországra beszállított csomagolt élelmiszerek részt vennének a koronavírus
közvetítésében. Igaz ez a fagyasztva, hűtve, valamint a környezeti hőmérsékleten történő
csomagolt élelmiszerek szállítására egyaránt.

Gyanús szennyeződés esetén javasolt a csomagolt élelmiszer felületét, olyan vírusölő hatású
szerrel letörölni, mely a csomagolóanyagot nem károsítja. Munkavédelmi és járványügyi
érdekből a szállításban és az áruátvételben résztvevő személynek egyszerhasználatos
gumikesztyű biztosítása és használata szükséges.

Nem csomagolt élelmiszerek estében (zöldségek, gyümölcsök) a felületükön történő
koronavírus túlélési esély a csomagolt élelmiszerhez hasonlóan nagyon alacsony. A szállítás
és lerakodás szabályait a fent leírtak szerint kell végezni. Zöldségek-gyümölcsök
felhasználása és fogyasztása előtt minden esetben javasolt a felületük alapos folyóvizes
lemosása. Ez azért is hasznos, mert esetlegesen növényvédőszer-maradványok és egyéb káros
anyagok is lehetnek a zöldségeken, gyümölcsökön melyeket így szintén eltávolíthatunk.

A hideg vizes lemosás a szennyeződések jelentős részét eltávolítják, de vannak olyan
gyümölcsök és zöldségek, amelyek legalább két-három lemosást igényelnek egymás után.

Ilyen a szőlő, alma, szilva, mangó, őszibarack, körte, paradicsom, a zöld leveles zöldségek,
mint a spenót, sóska vagy a kelkáposzta.

Leghatékonyabb megoldás persze a hámozás, de nem minden esetben használható. Például
szőlőt vagy ribizlit nehéz lenne meghámozni. De például a saláták és káposzták esetében
tanácsos a külső leveleket eltávolítani és csak azokat használni, amelyek már nem érintkeztek
a külvilággal. Fontos tudni, hogy mosogatószerrel nem érdemes megtisztítani élelmiszert,
például dinnyét. Ugyanis a gyümölcs pórusain át beszivárog a vegyi anyag és így még több
vegyszer lesz benne, mint szeretnénk.

Az élelmiszerek esetében fontos kiemelni továbbá, hogy azok hőkezelése minden esetben
megöli az esetlegesen előforduló vírusokat, így a főzés, sütés és a melegen fogyasztandó
ételek élelmiszer-biztonsági szempontból meghatározott +63 oC feletti hőmérséklete
életképtelenné teszi a koronavírust, jellemzően 60 oC felett elpusztulnak, így pár perces
forralással, sütéssel bizonyosan elpusztíthatók.
Különleges élelmiszer-biztonsági hatósági intézkedések nem indokoltak a jól működő
minőségbiztosítási, élelmiszerbiztonsági rendszer, az alapvető higiénés rendszabályok
betartása garantálhatja azt, hogy a vírus zöldségek, gyümölcsök útján ne fertőzhessen, ez az út
ne segítse elő terjedését.


Vendéglátóhelyekre vonatkozó alapvető szabályok


A vendéglátóhelyek esetében – az élelmiszer-biztonsági szabályok maradéktalan betartása
mellett – törekedni kell a dolgozók és a fogyasztó vendégek egészségének megőrzésére
egyaránt. Fel kell készülnie minden vendéglátóhelynek arra, hogy elegendő számban és
mennyiségben rendelkezésre álljon vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítőszer, valamint
szintén virucid hatású mosogatószer, felületfertőtlenítőszer és takarítószer. Minden esetben a
gyártó által magyar nyelven feltüntetett használati utasításban megadott mennyiséget kell
felhasználni.

Javasolt a vendégek szociális helyiségébe szintén fertőtlenítőszeres folyékony szappant
biztosítani, vagy a bejárat közelében kézfertőtlenítőszer adagolót kihelyezni.

A kiszolgáló pultokban a készpénzes fizetés során minden esetben kerülni kell a pénz és a
csomagolatlan élelmiszerrel történő érintkezést, mely külön személyzet beállításával,
fogóeszköz, papírszalvéta, vagy egyszerhasználatos kesztyű alkalmazásával oldható meg. A
gyorséttermi „drive”-ok esetében is lehetőség szerint legyen különválasztva a fizetés és az étel
kiadás.

Élelmiszerek érintettsége a koronavírussal kapcsolatosan (pdf)