A 70. életévüket betöltött személyek felhívása és az újabb óvintékedések

Tisztelt Felső- Mátra településeinek Lakosai!

Szeretném, ha tudnák, hogy Mátraszentimre Községi Önkormányzat továbbra is mindent megtesz a települések lakosainak biztonságáért.

Az elsődleges cél továbbra is a megelőzés.

Kérem a lakosságot, hogy elsődlegesen az alábbi internetes felületeken tájékozódjanak, és pánikkeltés nélkül, de kellő súllyal kezeljük a veszélyhelyzetet.

https://koronavirus.gov.hu/

https://www.nnk.gov.hu/

https://magyarkozlony.hu/

https://matraszentimre.hu

A Kormány 2020. március 16-án újabb rendkívüli és csoportosulásokat korlátozó intézkedéseket hirdetett ki, melyek 2020. március 17-én lépnek hatályba:

 • Lezárták Magyarország határait a személyforgalom előtt.

 • A 70. életévüket betöltött személyeket a Kormány arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el. Ha a 70. életévét betöltött személy vállalja, hogy lakóhelyét nem hagyja el, (és családtagjai, hozzátartozói, ismerősei, szomszédai nem tudnak segítséget nyújtani számára,) kérheti az önkormányzattól az ellátásáról való gondoskodást. Az ellátásról való gondoskodás megszervezése a települési önkormányzat polgármesterének feladata.

 • A rendszeres zenés, táncos rendezvények helyszínén tartózkodni tilos. Rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos. Nem minősül rendezvénynek a vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és a temetés.

Sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között tartható meg.

 

 • Tilos a látogatása

  • az előadó-művészet valamennyi ágának (színház, tánc-, zeneművészet),

  • a mozinak,

  • közgyűjteménynek (könyvtár), közművelődési intézménynek, közösségi színtérnek.

 

 • Vendéglátó üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni, kivéve az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára korlátozódóan.

 

 • Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt kivételével üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottakon kívül tartózkodni tilos.

 

Utóbbi négy pont vonatkozásában szabálysértést követ el, aki az intézkedéseket megszegi, és ötezer forinttól ötszázezer forintig terjedően bírságolható.

A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, szükség esetén meghatározott intézkedéseket és kényszerítő eszközöket alkalmazhat.

Kérem a 70. életévüket betöltött személyeket, hogy amennyiben szigorúan otthon maradnak, és családtagjaik a bevásárlásban, gyógyszerbeszerzésben nem tudnak segítségükre lenni, úgy a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal Mátraszentimrei Kirendeltségének központi telefonszámán (37/376-410 7-es mellék) jelezzék, ahol megtörténik az adategyeztetés és igényfelmérés.

Óvjuk egymás egészségét, vigyázzunk magunkra és egymásra is.

Segítségre szoruló idős bejelentése

 

Mátraszentimre, 2020. március 16.

Köszönettel:

Előházi Péter s.k.

polgármester